This wiki has been archived and made read-only.
For up-to-date information about TkkrLab and it's projects please visit our main website at tkkrlab.nl.

Vloerverwarmings pomp schakelaar.

From

Jump to: navigation, search

Arduino project: vloerverwarmings pompschakelaar.

Ik heb sinds kort een arduino en mijn eerste project is een vloerverwarmings pompschakelaar.

Doel: Het uitschakelen van de pomp van de vloerverwarming als de aanvoertemperatuur van de cv-ketel te laag is of de ketel uit staat.

Normaal gesproken staat de pomp van de vloerverwarming altijd aan behalve in de zomer als ik de stekker eruit haal. Door met de arduino de temperatuur van de hoofdleiding te meten en de pomp uit te schakelen als deze te laag is wordt er energie bespaard. Ik hoef dan in de zomer ook niet meer zelf de stekker er uit te halen. Ook kan de arduino bij tijden van lange stilstand (in de zomer) de pomp een paar minuten laten draaien zodat wordt voorkomen dat deze vast gaat zitten. De besparing op de kosten voor elektriciteitsverbuik zijn naar schatting zo'n 50 euro.

Dit is mijn eerste project met een arduino die ik onlangs heb gekocht. Het is allemaal nog niet af maar een eerste versie op breadboard om te testen is al klaar.

De belangsijkste onderdelen:

  • Arduino - voor de definitieve versie volstaat hoop ik een losse Atmel AVR uit de Tiny reeks.
  • KTY81-210 - silicium temperatuursensor voor het meten van de temperatuur van de hoofdleiding.
  • S26MD02 - Solid state relais voor het schakelen van de pomp, deze kan maximaal 60Watt schakelen.

Optioneel:

  • 2 7-segments displays - voor het weergeven van de temperatuur en/of status info. Ik had die nog liggen dus waarom niet aansluiten.... ook leuk om te testen:)

Voor de definitieve versie moeten er nog wat componenten bij voor de voeding etc. Daarnaast nog wat transistoren, weerstanden en andere kleine onderdelen voor de aansturing van de displays en opvangen van piekspanning van de CV pomp tijdens schakelen.

Momenteel werkt mijn eerste testversie, In plaats van de pomp schakel ik een 40W lamp van 230V omdat de pomp niet binnen handbereik is. Hopen dat mijn solidstate relais niet wordt opgeblazen als ik met de pomp ga testen :)

Hieronder een foto van de test situatie (Ja ik weet het ziet er erg chaotisch uit, het 230V gedeelte ontbreekt momenteel omdat ik die plek op het breadboard nu even in gebruik heb voor het testen van de LED dot matrix display die ik van sinterklaas heb gekregen... :) ) Op de 7-segments displays wordt de temperatuur van de sensor aangegeven die ik aan de aanvoerleiding van de verwarming heb bevestigd. Schema's, betere foto's (Fritzing...) en code volgen binnekort.

--Drbytes 10:46, 18 December 2010 (CET) Arduino-pomp-schakelaar.jpg