This wiki has been archived and made read-only.
For up-to-date information about TkkrLab and it's projects please visit our main website at tkkrlab.nl.

Open Skills Lab 15 November

From

Jump to: navigation, search
Event Open Skills Lab
Name Open Skills Lab


Duration 2012/11/15 - 2012/11/15
Information Lezing Breyten Ernsting (Politwoops.nl), Lidwien van de Wijngaert, UT (Sociale netwerkanalyse) en Heinze Havinga (visualiseren netwerkanalyse)


* Location: TkkrLab, Kloosterstraat 1
* Open from: 19:30

Op donderdagavond 15 november, een week voor de hackathon Regiohack, organiseert de redactie van De Twentsche Courant Tubantia in Hackerspace TkkrLab een Hackcafé over social media. Programmeur Breyten Ernsting spreekt over zijn webtool Politwoops.nl en onderzoekster Lidwien van de Wijngaert van de Universiteit Twente vertelt over de mogelijkheden van sociale netwerkanalyse.

Je kunt je met deze link inschrijven of email sturen naar regiohack.nl

Programma

  • 19.00 – 19.30 uur: Inloop
  • 19.30 – 20.00 uur: Breyten Ernsting over Politwoops.nl
  • 20.00 – 20.20 uur: Vragen en discussie
  • 20.20 – 20.30 uur: Korte pauze
  • 20.30 – 21.00 uur: Lidwien van de Wijngaert, UT
  • 21.00 – 21.15 uur: Heinze Havinga: visualisatie netwerken
  • 21.15 – 21.30 uur: Vragen, discussie, afsluiting

Politwoops.nl: deleten heeft geen zin meer

Twitter is een vluchtig medium. Zo vluchtig dat twitterende politici regelmatig hun tweets deleten. Maar de deleteknop biedt niet langer bescherming sinds Breyten Ernsting politwoops.nl ontwikkelde. Op politwoops.nl worden alle verwijderde tweets van politici gepubliceerd. Van Tweede Kamerleden tot gemeenteraadsleden, alle twitterberichten die zijn verwijderd, duiken weer op. Met de oorspronkelijke tekst, de datum en het tijdstip waarop ze gepubliceerd werden en het tijdstip waarop ze weer werden verwijderd. “Het is een eenvoudige tool, ook om te maken” zegt Ernsting. “Maar ik denk zeker dat het bijdraagt aan transparantie. Het is ook een herinnering voor politici: alles wat je zegt op internet, blijft op internet staan.”

De webtool van Ernsting word inmiddels ook in de Verenigde Staten gebruikt. In het Hackcafé op donderdagavond 15 november vertelt Ernsting over Politwoops en is er ruimte voor vragen en discussie over zijn webtool.

Sociale netwerkanalyse met openbare bronnen

Lidwien van de Wijngaert, senior researcher op de Universiteit Twente, werkte samen met de redactie van De Twentsche Courant Tubantia om het netwerk van Twente in kaart te brengen. Ze maakte een netwerkanalyse van de data over bestuurders en hun nevenfuncties in Twente. De vakgroep waar Van de Wijngaert deel van uitmaakt is inmiddels ook betrokken bij het onderzoek van de commissie Cohen naar alle uitingen op social media rondom de Facebookrellen in Haren.

Visualiseren netwerken

Heinze Havinga, betrokken bij Regiohack en eigenaar van Leftfootmedia.nl vertelt over de mogelijkheden en uitdagingen bij het visualiseren van een grote netwerkanalyse. Tijdens de hackathon Regiohack zal één team zich over de data en de visualisaties van het netwerk buigen.


Voor meer informatie zie ook site van Regiohack

Wie

Iemand is jarig vandaag....