This wiki has been archived and made read-only.
For up-to-date information about TkkrLab and it's projects please visit our main website at tkkrlab.nl.

Huis aan huis opendag tkkrlab 2016

From

Jump to: navigation, search


File:Huisaanhuis_opendag.png

Klooien met oude computers en de nieuwste technieken op het gebied van ict. Zo zou een leek, dat wat ze bij TkkrLab doen, enigszins oneerbiedig kunnen bestempelen. Dave Borghuis begon deze ‘hacker- annex makerspace’ vijf jaar geleden. Inmiddels zitten Borghuis en de andere ‘members’ op hun vierde locatie, in een leegstaand bedrijfspand aan de Hengelosestraat 525.

ENSCHEDE - “Deze ruimte is perfect wat betreft grootte (140 m2, red.) en bereikbaarheid”, vertelt Borghuis. “Een groot nadeel is de kou in de wintermaanden. De eigenaar van het pand, de gemeente Enschede, heeft de kachel op standje ‘vorstvrij’ staan. We krijgen het hier nog ietsje warmer door straalkacheltjes, maar dan nog moeten we ‘s winters onze jassen aan houden. Daarbij zitten we hier antikraak, met een opzegtermijn van één maand. Dat geeft een onrustig gevoel, want waar moeten we heen met al deze spullen als we er ineens uit moeten?”

En er staan nogal wat spullen hier. Neem alleen al de retrohoek. We zien een Nederlandse Holborncomputer, een merk dat allang niet meer bestaat, er is met Arduino (een opensource-computerplatform) een jukebox gebouwd die liedjes in arrangementen vol piepjes en bliepjes speelt en er staat een Arcadekast, waarop klassieke spelletjes als Pacman en Time Pilot gespeeld kunnen worden.

Alles is gemaakt of uitgebreid door de ‘members’, zoals de circa dertig leden van TkkrLab worden genoemd. “Wij zijn hackers en makers in de goede zin van het woord”, vertelt Borghuis. “We gebruiken technologie zoals het niet bedoeld is, maar niet op een onethische wijze. Laat ik het zo zeggen: wijzelf vinden niet dat we over de grens gaan. Een voorbeeld? Ik heb een paar jaar geleden een pistool gemaakt met een 3D-printer. Gewoon om te laten zien dat het kan. Het is een klappertjespistool geworden, totaal ongevaarlijk dus. Er was destijds nogal wat ophef, omdat een Amerikaan het ook gedaan had. Daar ging het om een echt werkend wapen.”

Borghuis zelf stond aan de wieg van TkkrLab. “Het fenomeen leerde ik destijds kennen in het westen. Ik dacht: ‘of ik wacht tot iemand het in Enschede gaat doen of ik begin er zelf mee’.” Het werd dat laatste. De eerste bijeenkomsten waren bij MAC Berlijn aan het Stationsplein. Hij lacht: “Daar kwamen ook kunstenaars op af, deze zijn welkom bij TkkrLab maar wij zijn geen kunstenaarscollectief. Nadeel van zo’n café is dat je je spul er niet kunt stallen. Uiteindelijk gingen we van start in de Fabrieksschool aan de Noorderhagen. Via panden aan de Molenstraat, de oude Polaroid en wéér de Fabrieksschool kwamen we vorig jaar hier terecht. We zijn uniek in Twente: andere hackerspaces zitten een stukje verderop, in Münster, Zwolle en Arnhem.”

Dave en co laten ze graag zien waar ze mee bezig zijn. Ze houden regelmatig workshops en elk jaar is er een open dag. Op zaterdag 26 maart is iedereen welkom tussen 11.00 en 20.00 uur. Die dag kun je zelf ervaren hoe het voelt om een ‘maker’ te zijn in de doorlopende workshops Arduino, Solderen en Programmeren in Scratch. Er zijn presentaties van de eigen projecten, er wordt uitleg gegeven over het gebruik van gereedschap, zoals de 3D-printer, de lasersnijder en het electronicalab. Verder zijn er discussies over onderwerpen zoals encryptie, privacy op internet en toekomstigewetgeving en de invloed hiervan op de samenleving.

TkkrLab kan nog best wat leden gebruiken. Borghuis: “Iedereen is welkom. De eerste paar keer ben je nergens toe verplicht. Als je ‘member’ wordt, betaal je 25 euro per maand, studenten krijgen korting.”

Info: www.tkkrlab.nl

Foto: Dave Borghuis met een Commodore 64 computer en Liberator-tje, een 3D geprint klappertjespistool, vóór het pand waarin TkkrLab gehuisvest is.