This wiki has been archived and made read-only.
For up-to-date information about TkkrLab and it's projects please visit our main website at tkkrlab.nl.

Regiohack v2.0

From

Jump to: navigation, search
Event RegioHack v2.0
Name RegioHack v2.0
Website http://www.regiohack.nl/
Duration 2012/11/22 - 2012/11/23
Information 30 uur datajournalistiek ism Tubantia


* Location: TkkrLab, Kloosterstraat 1
* Open from: 08:00

Op 22 en 23 november 2012 organiseert De Twentsche Courant Tubantia samen met Hackerspace TkkrLab Regiohack II. In deze journalistieke hackathon gaan we dertig uur lang met dertig deelnemers op zoek naar nieuwe verhalen en naar nieuwe manieren om die verhalen te vertellen en te visualiseren.

Regiohack is in 2011 begonnen als initiatief om de mogelijkheden en samenwerking op het gebied van journalistiek, technologie en open data te onderzoeken in Twente. Tijdens Regiohack II werken we in verschillende teams aan maatschappelijk relevante onderwerpen. Dit jaar gaan we onder andere spitten in alle data die sinds 1965 is verzameld over FC Twente. We gaan lokale en regionale politici letterlijk op de kaart zetten en kijken met welke actuele politieke issues zij zich bezighouden. Daarnaast werken we in een team aan de doorontwikkeling van de netwerkanalyse van bestuurders en beïnvloeders in de regio Twente.

Als belangstellende nodigen we je graag uit om deel te nemen of langs te komen dit evenement. Je kunt je met deze link inschrijven of email sturen naar regiohack.nl

Regiohack II in de media

Resultaten

Wie zijn er

  • Zeno Ruimte beheren/gastheer, algemene technische hulp
  • Jjstwerff Ruimte beheren/gastheer, technische hulp voor spreadsheets/databases/scripts/grafieken etc.
  • Onedutch Ruimte beheren/gastheer, algemene technische hulp (niet op beiden dagen, b.v. vrijdag ochtend voor 10:00)
  • ylebre Technische hulp, scripts, visualisaties (aanwezig op donderdag overdag en vrijdag overdag).
  • Stelt komt langs, niet a-technisch, analytisch, visueel.
  • .. vul je naam in.

Van sport tot politiek

Heb je niets met sport, maar wel met politiek? Eén van de andere onderwerpen waar we ons op richten is de woon- en leefomgeving van lokale politici. Wat zien we als we op de kaart zetten waar burgemeesters, wethouders en raadsleden wonen? Wat gebeurt er als we daar inkomensgegevens aan koppelen. Vormen onze volksvertegenwoordigers wel zo’n goede afspiegeling van de maatschappij en de gemeente die ze besturen? Spelen er actuele kwesties in hun achtertuin die op de kaart te zetten zijn? Zijn er misschien nimby-effecten te ontwaren als je informatie op die manier in kaart brengt?

Macht in Twente

Naast het opzetten van nieuw onderzoek stellen we de data beschikbaar over 1500 bestuurders in de regio Twente die door de redactie van De Twentsche Courant Tubantia is verzameld in het kader van het onderzoek ‘Macht in Twente’, waarmee we van start zijn gegaan tijdens de eerste editie van Regiohack. In het databestand zijn zo’n 4000 functies en nevenfuncties van 1500 bestuurders ingevoerd die door de Universiteit Twente zijn vertaald in een sociale netwerkanalyse. Wie komt wie waar tegen en welke personen en instelling doen er toe in Twente? We buigen ons in dit team vooral over de vraag hoe zo’n groot databestand goed en interactief gevisualiseerd kan worden en hoe we een groot regionaal netwerk als dit nog beter en vollediger in kaart kunnen brengen.

Frédérik Ruys geeft een workshop

Eén van de gasten die we in ieder geval verwelkomen is Frédérik Ruys, die als datajournalist betrokken was bij het programma Nederland van Boven van de VPRO. Ruys zal tijdens Regiohack II zijn ervaringen en kennis delen tijdens een workshop op donderdagavond 22 november.

Suggesties? Welkom!

Als organisatie van Regiohack staan we open voor suggesties voor meer, nieuwe en andere onderwerpen: zijn er dingen die jij als deelnemer graag wilt onderzoeken, laat het ons dan vooral weten. Er is nog ruimte voor onderwerpen.

Pizza en energydrinks

Regiohack is niet alleen hard werken, maar ook nieuwe mensen leren kennen, kennis delen en experimenteren met nieuwe vormen om verhalen te vertellen, onderzoek doen en nieuwe tools op internet ontdekken. Dat doen we in een ongedwongen sfeer in de Hackerspace Tkkrlab in de binnenstad van Enschede. Wij zorgen voor de pizza en de energydrinks!

De onderwerpen bij Regiohack zijn regionaal. Maar als je niet uit Twente komt, is dat geen enkel bezwaar. We zien Twente door de geografische afbakening juist als ideale proeftuin voor datajournalistiek. We delen onze ideeën, ervaringen en werkwijze graag met onze collega’s en belangstellenden die ook met open data willen werken op welke wijze dan ook.

Voor meer informatie zie ook site van Regiohack


Je kunt je met deze link inschrijven of email sturen naar regiohack.nl