This wiki has been archived and made read-only.
For up-to-date information about TkkrLab and it's projects please visit our main website at tkkrlab.nl.

Gogbot 2014

From

Jump to: navigation, search
Event Gogbot
Name Gogbot


Duration 2014/09/11 - 2014/09/14
Information Workshop Arduino, solderen en demonstraties op de Gogbot


* Location: Oude markt, Enschede


Gogbot is een programma boordevol audiovisueel spektakel. 10 locaties in Enschede met mediakunst, robotica, workshops, symposia en een uitgebreid internationaal muziekprogramma op de Oude Markt (gratis) en in poppodium Atak. Voor het volledige programma zie de website van Gogbot.

TkkrLab organiseert dit jaar voor de 4e keer workshops en demonstraties op Gogbot. We pakken het wat groter uit dan vorig jaar, behalve onze workshops hebben we dit jaar ook een avondprogramma met 1D pong en videogames.

Spaceschip Earth

Speciaal voor deze editie hebben we gekeken wat er aan satellieten door 'hackers' zijn gelanceerd. Hierbij hebben we twee projecten gevonden die door de community worden mogelijk gemaakt:

ArduSat

ArduSat Picture.jpg

Een ArduSat is een kleine satelliet (10x10x10 cm) die door een Kickstarter project is opgestart waarvan twee satellieten zijn gelanceerd. Door gebruik te maken van standaard componenten tonen ze aan dat het lanceren van een satellieten voor iedereen mogelijk is. Voor Gogbot hebben we een 3D schaalmodel gemaakt en een elektronisch model (met dezelfde sensoren), zodat je zelf een 'Arduino satelliet' kunt programmeren.

ISEE-3

ISEE-3.jpg

36 Jaar geleden heeft de NASA deze satellieten gelanceerd om in een lange baan om de zon onderzoek te doen. Vorige maand was de ISEE3 dicht genoeg bij de aarde om er weer mee te communiceren, echter de NASA had geen budget of middelen om deze satellieten weer te gebruiken. Na een Kickstarter project heeft een groep enthousiastelingen met behulp van reverse engineering toegang gekregen tot de hard- en software en de satellieten onder hun controle gekregen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de satellieten in een L1 baan te krijgen, maar helaas kregen ze de motoren niet aan de praat. Ondanks dit is het een grandioos project die laat zien wat kan gebeuren als een groep mensen de middelen krijgen. Bij TkkrLab zullen we uitleggen wat dit project is en hoe ze het helemaal voor elkaar hebben gekregen.

Workshops

Je hoeft je niet van te voren aan te melden voor een workshop, we hebben een aantal plekken beschikbaar die doorlopend voor een van de onderstaande workshops gebruikt kunnen worden.

We geven de workshop op vrijdag en zaterdag van 12:00 t/m 18:00 en zondag van 11:00 t/m 18:00.

Mocht je een workshop gemist hebben na de Gogbot en je wilt hem toch heel graag doen? Kom dan op een dinsdagavond tijdens onze wekelijkse inloopavond bij ons langs of neem contact met ons op. (bestuur at tkkrlab dot nl)

Arduino workshop

De Arduino is een veelzijdige opensource microcontroller die het heel eenvoudig maakt om zelf projecten te maken. Dit platform is bedoeld voor hobbyisten, artiesten, kunstenaars en iedereen die geïnteresseerd is in het maken en ontwerpen van slimme en creatieve objecten die kunnen reageren op hun omgeving.

Deze workshop is bedoeld voor mensen die geen ervaring hebben met elektronica en/of Arduino. Je hebt dus geen voorkennis of ervaring nodig voor deelname. Het is een hands on workshop; lekker mee doen dus!

Voor de mensen die al vertrouwd zijn met de Arduino hebben we een vervolg op deze basis workshop ontwikkeld. Hierbij leer je om te gaan met diverse shields (ethernet en datalogger) en bijvoorbeeld het aansluiten van een temperatuursensor en een LCD-scherm.

Zie voor het volledige programma de pagina Arduino workshop

Solderen

In deze workshop kun je op een eenvoudige manier leren solderen, een basis vaardigheid indien je in elektronica geïnteresseerd bent. Met behulp van onze soldeerhandleiding maak je een elektronische dobbelsteen die je meteen mee kunt nemen naar huis. Deze workshop is geschikt voor iedereen, als minimum leeftijd houden we ongeveer 10 jaar aan (afhankelijk van de persoon). De kosten voor de elektronische dobbelsteen zijn € 5, aan de workshop zelf zijn geen extra kosten verbonden. De dobbelsteen mag je na het maken natuurlijk meenemen naar huis.

Demonstraties

We laten ook een aantal van de projecten zien die onze leden hebben gemaakt waarbij we uitleg zullen geven wat en hoe deze projecten tot stand zijn gekomen.

 • Floppy Jukebox Muziek maken met floppy drives.
 • de Liberator-tje, kleine broertje van verboden 3D wapen
 • Model van ArduSat, een satelliet gebaseerd op de Arduino
 • zelfbouw Quadcopter
 • 3D printing met RepRap open source printer
 • 'Open hackerspace tafel' waar members van andere hackerspaces kunnen aanschuiven.
 • Diverse andere projecten van onze members

Avondprogramma

Deze editie hebben we ook een avondprogramma :

 • Retro Gaming : speel de golden oldies zoals Mario brothers en meer spellen uit de jaren '80 / '90 (powerd by Awesome Retro
 • 1D pong
 • Open hackerspace tafel : Iedereen is welkom om aan te schuiven en kennis met 'hackers' te maken (en aan hun eigen projectje te werken).
 • More..

Voor TkkrLab leden : Intern Tkkrlab wiki